Banská Bystrica zverejnila mapu bezbariérových vstupov

10.10.2011 Banská Bystrica

BANSKÁ BYSTRICA 10. októbra (WEBNOVINY) - So zámerom pomôcť predovšetkým občanom so zdravotným postihnutím lepšie zvládať pohyb na území mesta spustila banskobystrická mestská samospráva na internete digitálnu mapu bezbariérových prístupov do budov.

Mapa je verejnosti prístupná priamo z oficiálnej webovej stránky mesta prostredníctvom geografického informačného systému Gisplan, v samostatnej tematickej kategórii Bezbariérové prístupy.

Mapová vrstva Vstupy do budov graficky vyznačuje vstupy do dôležitých objektov verejnej správy, zdravotníckych a školských zariadení či obchodných domov. U úrovni bezbariérovosti jednotlivých zobrazených vstupov napovedá už ich farebné rozlíšenie na mape, kliknutím na jednotlivé vstupy sa potom zobrazuje text s ich detailným popisom a ohodnotením ich obťažnosti.

Digitálnu mapu bezbariérových prístupov pripravil Útvar hlavného architekta mesta v spolupráci s neziskovou organizáciou Via Orbis, ktorá pomáha občanom s ťažkým zdravotným postihnutím a je autorom údajov a hodnotení jednotlivých vstupov.

V blízkej budúcnosti by mala v mape pribudnúť aj nová vrstva s bezbariérovými trasami. Tie by mali presne určiť a zhodnotiť z hľadiska bezbariérovosti stav vytypovaných chodníkov a priechodov pre chodcov. V poslednej fáze by mala pribudnúť aj vrstva zobrazujúca sakrálne pamiatky s hodnotením ich bezbariérovosti. Do tvorby ďalších digitálnych mapových podkladov môžu aktívne zapojiť aj občania, keď svoje podnety alebo pripomienky napíšu na elektronickú adresu gis@uhabb.sk.
 

Vyberte región